Facebook Vividfoto.czFacebook Vividfoto.cz

Hostina

Omlouváme se, stránka je výstavbě

Díky účasti na desítkách svateb jsem získal celkem ucelenou představu o různých přístupech k organizaci a formě svatební hostiny. Nejběžbější je rozdělení hostiny na dvě části - na oběd a odpolední/večerní pohoštění. Nejjednodušší samozřejmě je, pokud se celý program po obřadě odehrává na stejném místě. Je to celkově snažší na přípravu a především pohodlnější pro svatebčany.

Svatební oběd

Zde se nabízí dvě možnosti, jak slavnostní oběd uspořádat. První z nich je tradiční společné jídlo pro všechny stejné (jednotlivým pokrmům se budeme věnovat níže), druhá, méně tradiční, možnost stolování prostřednictvím rautu. Společná může být například pouze polévka, aby byla možnost dodržení tradice společné konzumace polévky z jednoho talíře, ale další jídlo si každý vybere z připraveného rautu podle své chuti.

Jídla

Svíčková
Plátek s houbovou omáčkou a bramborem
Vepřová panenka ve slanině s grilovanou zeleninou

Raut

Jak již bylo zmíněno výše, může být raut využit již při slavnostním obědě, ale běžnější je tento druh servírování pokrmů až k odpolednímu/večernímu pohoštění.

Saláty

Bramborový salát
Bramborový staročeský salát
Těstovinový salát
Mrkvový salát
Salát caprese (ekv. špízy caprese)
Šopský salát
Řecký salát

Maso

Prase
Krůta
Grilované maso
Řízky
Pečená kýta

Přílohy

Pečivo - různé druhy (tmavé, světlé)
Pečené brambory se zakysanou smetanou

Obložené mísy

Salámové mísy
Sýrové mísy

Ovoce

Banány, jablka, hroznové víno, meloun, broskve